Katuseakent saab paigaldada ka juba valmis hoonele

14.06.2021

Katuseaken on praktiline, efektne ning annab võimaluse tuua ruumi juurde valgust. Kui teile tundub, et teie teise korruse toad on liiga pimedad, on hea teada, et katuseaknaid saab väga edukalt paigaldada ka juba valmis hoonele, olgu katusekaldeks null või 90 kraadi. Alla 15-kraadise kaldega katustele paigaldatakse väga edukalt spetsiaalseid lamekatuseaknaid. 

Katuseakende puhul on valikus erinevad avamissüsteemid ja käepidemed, mis võivad asetseda nii akna allosas kui ka kõrgemal. Mugavust lisavad muidugi elektriliselt puldi või nutiseadme abil avatavad ja suletavad katuseaknad. Eriti praktilised on lisaks traditsiooniliste ja harjumispäraste katuseakendele ka rõdu- ja terrassisüsteemidega „aknad”, mis avardavad ruumi, tekitades sinna justkui rõdu.

Kindlasti tuleb akna valikul jälgida soojapidavust, mis Eestis tähendab kolmekordset klaaspaketti. Vannituppa või kööki katuseaknaid planeerides on mõistlik valida selline aken, mille puitkonstruktsioonist sisu on kaetud laki või värvi asemel polüuretaankattega. Nii on akna eluiga pikem ning ruumis eralduv niiskus ei tee puidule kahju.

Katuseakna asukoha valikul peab arvestama esiteks katusekattematerjaliga ning jälgima, et aken ei saaks liiga lähedal korstnale, katuseneelule või katuse servale ning majast jääks kokkuvõttes visuaalselt kaunis ja tasakaalus vaatepilt. Et aknast näha välja nii istudes kui ka seistes ning seda oleks mugav avada, võiks akna alumine äär olla põrandast umbes meetri kõrgusel. 


Sügiseti peab akna veeplekkidelt eemaldama lehed ja muu prahi, et vihmavesi saaks vabalt akna ümbert ära voolata. Samuti peab meie kliimas pöörata katuseakendele tähelepanu talvel, kui katusele koguneb palju lund ja jääd ning katuseaken võib pikaks ajaks lume alla jääda. See lumi oleks hea maha lükata, et lume ja tekkiva jää sulades ei hakkaks väga suure survega sulavesi tuppa.

Hea oleks akna valikul kaasata spetsialist, kes oskaks ette näha katuseakna funktsionaalsust, näiteks võiks olla mõistlik tellida täielikult avanevat akent, et hädaolukorras või korstnapühkijal oleks võimalik pääs katusele. Seetõttu on mõistlik rääkida inimestega, kellel on katuseakendega kogemusi või küsida nõu katuseakende müüjatelt, selmet tellida esimesena ettesattuv soodsa hinnaga aken internetist. Ka paigaldamisel on muidugi vajalik kaasata ehitaja, kellel oleks kogemusi katuseakna paigaldamisega juba valinud majale, et katusesoojustus ning kõik muud olulised sõlmed saaksid korralikult tehtud.