Kiletatud aken muudab kodu turvaliseks ja kaitseb liigse päikese eest

16.05.2021

Autoklaaside toonimine ja neile turvakilede lisamine on teada-tuntud meetod, kuid tegelikkuses on kiledest samamoodi abi ka kodus. Näiteks on aina populaarsemad päikesekaitsekiled, mis tõrjuvad liigset soojust ja samuti infrapuna- ning UV-kiirgust, aidates hoida koduse sisetemperatuuri kontrolli all ning kaitstes mööblit ja muud sisustust pleekimise eest.

Kõige trendikamad ja kasutatavamad on täna tõenäoliselt dekoratiivkiled, mida paigaldatakse klaasidele värvuse või mustri andmideks ja ettevõtete reklaamide või muude teadaannete tegemiseks. Kilega saab luua uue interjööri või muuta mööbli/seinte/lae värvust, aga näiteks luua aknast mulje, nagu oleks see kaetud kardinatega. Kile ülesandeks on ka silmipimestavate peegelduste neutraliseerimine. 

Väga heaks lahenduseks on panna aknaklaasidele tumendav kattekiht, näiteks sauna- ja pesuruumi avadele või tänavapoolsele magamistoale, lisades niimoodi kodule privaatsust. Samamoodi saab tekitada klaasile vahva peegliefekti, mis tekitab turvalisust ja mugavustunnet. Sellisel juhul ei ole väljastpoolt sissepoole läbi akende midagi näha, ent vaade ruumist õue on suurepärane.

Lisaks on olemas spetsiaalsed turvakiled, mida kasutatakse aktiivselt näiteks lasteasutustes, kaubanduskeskustes, tööstustes ning militaarasutustes, aga ka eramutes ning korterites. Need kaitsevad ruumis asuvaid inimesi ning esemeid väliste tegurite eest nagu läbi klaasi visatavad ohtlikud asjad või muu vandalism. Turvakile hoiab klaasi raami sees koos, et nende tükid ei vigastaks kedagi ja klaasikillud ei satuks soovimatutesse kohtadesse. Mida paksem on turvakile, seda tugevam see on.

Kui teile aga tundub, et omajagu kodusoojust läheb kaotsi läbi klaasi, siis saab täiesti läbipaistva energiakile abil kergitada märgatavalt klaasi soojapidavust. Aga sellest tasub lasta ekspertidel kõigepealt testida, et nõrgaks kohaks on tõepoolest klaaspakett, mitte aknaraamid. 

Oluline on valida õigesse kohta õige probleemi korral õige kilelahendus. Näiteks miljööväärtuslikul alal tuleb kasutada täiesti läbipaistvat kilet, sest vastasel korral läheksite pahuksisse mõne riigi- või omavalitsusametnikuga. Samas tõstavad päikese-, turva- või energiakiletatud aknad kindlasti teie hoone väärtust ning loomulikult ruumisviibijate enesetunnet!