Korralik ventilatsioonisüsteem pikendab hoone eluiga ja hoiab meid tervena

18.02.2021

Ventilatsioonisüsteem on kallis investeering, kuid väga vajalik mitmest aspektist – esiteks tagab korralik õhutus elu- ja tööruumides inimestele parema tervise ning enesetunde ja teiseks pikendab see hoone eluiga. Seevastu kehvalt rajatud ventilatsioon võib tekitada suure energiakao.

Ventilatsioonisüsteem pannakse maja lahutamatu osana paika hoone planeerimisel. Sarnaselt teistele kommunikatsiooniseadmetele vajab ka ventilatsioonitorustik ruumi – seda tavaliselt lagede all või seinte sees. Ventilatsioon tähendab, et tagatud on värske õhu pääsemine elu- ja magamistubadesse ning kööki ja tööruumidesse, samal ajal kui õhu väljatõmme tuleb tagada niisketest ruumidest nagu pesuruumid. Vastasel korral võib niiskus jääda püsima ja tekitada hallitusseeni. Samuti tuleb vältida niiskuse sattumist hoone konstruktsioonidesse ning soojustusse, et niiskuskahjustused ei saaks majale liiga teha.

Tihti ilmnevad õhuvahetusprobleemid pärast maja soojustamist, fassaaditöid või aknavahetuse järel, sest ventilatsioonile ei pööratud eraldi tähelepanu. Varasemalt ju polnud millegi üle kurta! Tegelikkuses on selliste tööde puhul väga tähtis renoveerida ka ventilatsioonisüsteem ning seda olenemata maja materjalist.


Ventilatsiooniseadmeid on erinevate soojusvahetite ja paigaldusviisidega. Enamlevinud on rootorsoojusvahetiga ja vastuvoolu plaatsoojusvahetiga seadmed, mille peamine erinevus on soojusvahetuse tõhusus. Esimesel on see kuni 85% ja teisel saavutatav isegi 90%, ent plaatsoojusvaheti hea kasutegur jääb jänni miinuskraadide juures, samal ajal kui rootorsoojusvaheti kasutegur on saavutatav ka suurte miinuste juures.

Korralikult projekteeritud ja paigaldatud ventilatsioonisüsteemi tulemusel peab ruumides olema tagatud puhas värske õhk ning hoone küttearve väheneb. Lisaks esialgsele investeeringule on 24/7 töötava seadme kuluks elektrikulu, mis sõltub agregaadi seadistatest: mida suurem on sissepuhketemperatuur, seda suurem on energiakulu. Samuti on oluline vahetada 1-2 korda aastas seadmel õhufiltreid ning seadistada seda töötama vajalikul võimsusel.

Väga suur mõju avaldab ventileerimata ruum inimeste tervisele, sest halvas siseõhus levivad tolm, viirused, bakterid ning kahjulikuid kiud tekitavad terviseprobleeme nagu allergianähud, väsimus ja silmade ärritus. Õhukvaliteet on tervena püsimise alus ning ventilatsioonisüsteemide õiget projekteerimist, ehitamist  ja hooldamist ei tohi alahinnata!