Kuidas leida katusekatte valimisel kuldne kesktee?

11.08.2021

Katusekattematerjali valikul soovib igaüks, et valitud materjal oleks kvaliteetne ja teeniks enda eesmärki aastakümneid. Millise katusekattematerjali kasuks otsustada on üsnagi peadmurdev mõistatus, kuna variante, mille vahel valida, on mitmeid. Nagu ka kõigel muul, on ka erinevatel katusematerjalidel omad plussid ja miinused, millega tuleks end kurssi viia. Kindlasti ei tohiks materjali valida pelgalt selle ilule tuginedes, kuna efektse pealispinna all võivad peituda nii vilets kvaliteet, lühike kasutusiga või koguni oht tervisele ja ümbritsevale.

ERINEVATELE HOONETÜÜPIDLE ERINEVAD KATTEMATERJALID

Eestis on katusekattematerjalide valik üpriski lai. Enamasti eelistatakse katusekivi, laineplaati, plekki ja/või bituumenist kattematerjale. Katusekatte valikul on tähtis arvestada nii konstruktsiooni omadusi kui ka katusekatte kasutusomadusi. Igale inimesele on väga tähtis ja oluline tunda end oma eluruumides turvaliselt ja ohutult. Oluline on ka asjaolu, et õnnetusjuhtumi – nt tulekahju – korral jõuaksid ka kiirreageerijad õigel ajal olukorra kontrolli alla saada ja päästa hullemast. Oluline on ka n-ö mugavus, et ei oleks tarvis tugeva vihmasaju korral telerit valjemaks keerata ja või telefoniga rääkides mikrofoni karjuda. Iga maja on individuaalne, seega vaadelda tuleb erinevaid tegureid. Arvestada tuleb katusekalde ja roovitisega, samuti on vaja arvesse võtta laugpindu, kaldeid, murde- ja ühenduskohti, ning pidada nõu ka oma ala spetsialistidega.

KATUSEKIVID KAUAKESTVAKS KATUSEKATTEKS

Neile, kes ihkavad peaaegu igavesti kestvat katust ja on selleks valmis rohkem ka investeerima, soovitatakse keraamilist katusekivi. Sellise lahenduse puhul on vähim lubatud katusekalle 14 kraadi ja suurim lubatud kalle 90 kraadi, kuid tuleb ka ette erandeid. Kivi on kõikidest katusekatetest ilmselt kõige kallim ja ühtaegu ka kõige kauakestvam lahendus. Katusekivi lisab majale suursugusust. Nende valik, värvitoonide ja kujude sortiment on kaunis rikkalik. Eestis on võimalik valida mitmesaja eri tüübi vahel. Kindlasti tuleb arvestada, et katusekivi on kaalult raskeim valik.

Mõningal juhul võib 1mイ keraamiliste kivide mass ulatuda ligi 100 kiloni, seega kui soovitakse katusekattematerjaliks kivi, tuleb projekteerida tugevama konstruktsiooniga katus või selle konstruktsiooni täiendavalt tugevdada. Suurema koormuse tõttu kasutatakse tavaliselt paksemat roovitust ja seda tihedama sammuga.

PRAKTILINE JA ÖKONOOMNE LAINEPLAAT

Eestis vägagi populaarne ja juba pikkade traditsioonidega laineplaadi peamine koostisosa on kiudtsement. See katusekate on ühtlasi tugev ja vastupidav, sealjuures ei põle ega roosteta. Laineplaate on saadaval nii erimõõdus kui ka -toonides. Laineplaat on küllalt lihtsasti paigaldatav ja ühtlasi ka mürakindel. 

PLEKK-KATUSTE PLUSSID JA MIINUSED

Eestis on populaarsed ka plekk-katused. Viimaste paigaldus käib võrdlemisi kiiresti ja tegu on ilmselt kõige kergema katusekattega. Ehitajatele meeldib see just vähese füüsilise jõu kulu pärast, mida paigaldusel rakendada tuleb. Elumajade katusekateteks kasutatakse enamjaolt lamedaid, tellise- või trapetsprofiiliga plekkplaate, samuti valtsplekki. See valmistatakse kõrge kvaliteediga plekist ning kaetakse tsingi- ja polüesterkattega, mis kaitseb plekkplaate mehaaniliste kahjustuste ja keskkonnamõjude eest. Ehkki plekist kattevariante on palju, määritakse hinnatundlikule kliendile pahatihti pähe kehva kvaliteediga ja väga õhuke plekk-katus, mis omakorda vähendab materjali eluiga.

Pleki hind sõltub eelkõige tootjast, korrosioonivastase katte paksusest ja katmisviisist, tsinkimiskihist ja värvist, s.t toonist ja kaitsekihist. Pleki ja kvaliteetse paigaldustöö hind on sama, mis kivikatuste puhul. Plekk reageerib temperatuurimuutustele, seega tuleks luua kindlasti ka laitmatu katusekatte ja konstruktsiooni õhutus. Erilist tähelepanu tuleb pöörata ka pleki kinnituselementidele ja tihendite kvaliteedile, kuna kruvide enamlevinud kinnituskohad on pleki profiililaine alaosas, vee äravoolu kohast.

Jättes eelmainitud punktid juhuse hooleks, tungib vesi konstruktsiooni ja plekk hakkab kinnituskohtadest roostetama.

BITUUMENKATTED – MITTE AINULT KORTERMAJADELE

On ka eramaju, mille katus on kaetud bituumensindlite või -plaatidega. Bituumensindel on ette nähtud elu- ja tööstushoonetele, kuid ka muu otstarbega ehitiste keeruka konfiguratsiooni ja kujuga kaldkatuste jaoks, mille kalle on 12 kraadi ja enam. Bituumensindli baasi moodustavad klaaskiud, mis on kaetud polümeerse bituumenseguga. Bituumensindel ise on kerge (ligikaudu 8kg/mイ), kuid tuleb ka meeles pidada, et selle paigaldamiseks on tarvis täislaudise olemasolu. Bituumenkattematerjalid on populaarsed just keerukamate lahendustega katuste puhul, kus teiste materjalide kasutamine on välistatud või raskendatud.

Bituumen-laineplaate valmistatakse tõrvapapist. Tegu on ühe odavama katusekattematerjaliga. Seda on kerge lõigata, vormida ja kinnitada. Et tegu on elastse materjaliga, saab seda kasutada ka ebaühtlasel pinnal. Selle katte üks suurimaid puudusi on ajapikku sammaldumine. Tähelepanu tuleks pöörata ka asjaolule, et antud materjal ei ole tulekindel. Meeles tuleb pidada, et tõrvapapp reageerib ka temperatuurimuutustele. Niisiis tuleks katusekatte paigaldamisel arvestada kõiki seonduvaid asjaolusid ja juhinduda mitte ainult sõprade-tuttavate soovitustest või pelgalt heast hinnast ning väljanägemisest. Tasub ka meeles pidada, et katuse hind koosneb lisaks kattematerjalile ka kinnituselementidest, lisatarvikutest ja paigaldustöödest.

Mõne katusekattematerjali paigaldamine on suhteliselt lihtne, ei vaja eriteadmisi ega spetsiaalseid tööriistu, seega soovi korral saab paigaldustööd enda rõõmuks ise teostada.

Keraamiliste kivide või pleki paigaldus on soovitatav jätta siiski oma ala kogenud spetsialistide ja meistrite hooleks.

Allikas: https://www.cedral.world (Bestor Grupp AS)