Lamekatus on pikaealine, lihtne ja soodsa hinnaga

02.08.2021

Lamekatusest on tööstus- ja kontorihoonete kõrval saanud populaarne lahendus ka elumajade jaoks. Pole ka ime, sest tegemist on kerge ja lihtsa konstruktsiooni ning soodsa hinnaga võimalusega saada oma majale pikaealine katus. 

Lamekatuse kalle on enamasti vähem kui 1:10 ning selle katteks on seisvat vett pidav materjal nagu bituumen, plastik, PVC ja muud rullmaterjalid. Neid materjale saab kasutada ka järsemate katuste ehitamisel, samas kui traditsioonilisi katusekattematerjale nagu kivi, sindel, eterniit ja laineplaat lamekatuste puhul ei kasutata.

Kuna kogu maailma paneb aina suuremat rõhku energiatõhususele, on selle võrra aastakümnetagusega võrreldes muutunud paksemaks ka katuste soojustusmaterjalide kihid, mis tahavad majas ideaalse soojuspidavuse. Lamekatuse kattematerjali alla pannakse lisaks soojustusele aurutõkkematerjal ja vajadusel tuulutus. Lisaks ehitatakse lamekatustele ehitatakse kas sisemise või välimise vihmaveesüsteemid üleliigse veel katuselt ärajuhtimiseks. 


Õigesti projekteeritud ja ehitatud lamekatuselt ei ole vaja talvel lund rookida, kuid katuse hooldamine selle eluea pikendamiseks on väga oluline. Reeglina vaadatakse katus üle kaks korda aastas – pärast lumesula kevadel ning sügisel, kui lehed on langenud ning külm saabumas. Katus peab olema puhas nii puulehtedest ja samblast kui ka juhtmetest ja antennidest, sest prügi ja katusele kogunev vesi kahjustavad kattematerjali.

Kui katusematerjal tundub olevat vigastatud, saab lamekatuse puhul seda remontida. Aeg-ajalt tasub kontrollid rullmaterjali liitekohtade tihendust ning vajadusel teha parandustööd.

Kokkuvõttes on tänapäevased lamekatused väga soojapidavad ja tugeva pinnaga, mis võimaldab vajadusel katusel käia ja paigaldada sellele ka päikesepaneele. Kindlasti peab nende tööde tegemiseks aga kaasama oma ala spetsialistid, sest vigaselt või valesti paigaldatud lamekatus/päikesepaneelid paraku hoonele pikka iga ei tõota!