Moodsad värvid kaitsevad maja ning elanikke niiskuse ja hallituse eest

26.08.2021

Pole saladus, et värvid meie ümber mõjutavad meie tujusid, loomingulist ja tööviljakust. Aga lisaks on tänapäeva modernsetel värvidel lisaülesanne: mõned on eriti tugevad ning kulumis- ja löögikindlad, teised kaitsevad hoone sisekliimat võimaliku niiskuse ja hallituse eest ning kolmandad on hoopiski mürasummutava toimega. 

Hallitus on ohtlik nii inimeste kui ka lemmikloomade tervisele, lõhnab ebameeldivalt ja muudab kena ruumi kiirelt inetuks. Kahjuks kipub seinalt pestud hallitus vaatamata kõigele tagasi tulema ning sellest lahtisaamine nõuab püsivalt probleemiga tegelemist. Aga on olemas lahendus!

Näiteks spetsiaalsete värvide näol, mis lihtsalt ei kata hallitusest musti kohti, vaid imavad endasse ka üleliigse niiskuse, laskmata hallitusel areneda. Selline toode on ideaalne lahendus ruumidesse, kus erinevad pinnad on hallitusest ohustatud, nagu köögid, vannitoad ning keldrid. Samamoodi ohtlik nagu hallitusseened on meie tervisele nõukogude aja jäänud asbest, mida ei saa aga alati kõikjalt eemaldada. Ent ka selleks puhuks pakutakse tänapäeval lahendusena värvi, mis suudab tänu oma spetsiaalsetele omadustele asbesti isoleerida.

Väga tõhusad on kahjustus- ja veekindlad värvid, mis sobivad nii käidavatesse ruumidesse, vannitubadesse kui ka näiteks lastetubadesse. Veekindlate värvide puhul tasub tähelepanu pöörata muidugi eeltöödele, sest duširuumides ja kraanikausside kohal olevad seinad saavad lausvett ning seina kenana püsimisel on oma koht veekindlal aluspahtlil ja muudel seina eeltöötlustel. Osad värvid peidavad ka seinte ebaühtlused, valgudes kenasti pinna pisikestesse pragudesse ja augukestesse. Tänapäevased värvid on enamasti veebaasil ning väga kergelt puhastatavad.

Samuti on olemas mürasummutavad värvid, mille elastne spetsiaalne kiht imeb enda pooridesse helilaineid ja vibratsiooni. See on ideaalne võimalus muuta mürasummutavaks teraskatused või kõmavad metallpinnad. Kuna sellist värvi kantakse pinnale paksu kihina, kaitseb see ka näiteks katusepinda päikesekuumuse eest. Betoonist parkla- ja laopindadele ning terasest katuseplekkidele, mis kipuvad kannatama liigse kondensaadivee all, on samuti olemas oma nutikas värvilahendus, mis kiirendab liigniiskuse aurustumist ja hoiab pinna kuumadel päevadel jahedana.