Neli põhjust, et teie kodu katus vajab remonti

28.01.2021

1. Katus ei näe hea välja

Katusekivid on viltu, mõni äragi kukkunud? Plekk-katus ei paista sambla alt väljagi? Kui teie maja katusel on silmaga nähtavaid defekte, tasub kindlasti kutsuda ekspert, kes aitab näha pealispinna alla ning teeb kindlaks, kui kaugele on kahjustused jõudnud. Põhjus võib olla nii katuse vanuses ehk loomulikus amortisatsioonis, ent samuti võib olla juhtunud, et katuseehitamisel on kasutatud nii-öelda säästulahendusi, mis ei ole taganud oodatud eluiga. Mida kiiremini vea likvideerite, seda parem see teie rahakotile on! 

2. Te ei mäleta, millal viimati katust puhastasite

Katuse pikaealisuse osas on ääretult tähtis katuse puhastamine ning hooldus. Näiteks suurte puude all asuva hoone katus kogub lehepudi ja sammalt, katuse seisukorda mõjutavad ka soolased meretuuled. Madalama kaldega katust peab talvel lumest puhastama ja sügisel ning kevadel on oluline lehed nii katuselt kui ka veerennidest ära pühkida. Kõige seda tuleb muidugi teha ettevaatlikult, et mitte tekitada katusele värvikahjustusi ega muid mehhaanilisi kahjustusi.

3. Liigsed esemed katusel

Vastavalt hoone asukohale, kasutatud katusematerjalidele, nende paigaldamisele ning hooldusele on igale katusele antud  oma eluiga. Hea katus peab materjali vahetamise ning remondita vastu aastakümneid, kuid kahjuks on levinud tegevus, millega sageli oma katuse eluiga pahaaimamata lühendatakse. Nendeks on katusekatte vigastamine, kinnitades katusele kaableid, antenne, kütte- ja ventilatsioonilahendusi. Katus ei ole reeglina sellisteks asjadeks mõeldud ning need tuleks turvalisuse ja katuse pikema eluea huvides sealt likvideerida. Katusele võib paigaldada ainult sinna ettenähtud esemeid: näiteks katuseredeleid ja käimisteid korstnapühkijatele.

4. Katus ei pea sademeid ega sooja

Kui tuppa tilgub vihmase ilmaga või kevadel lume sulades läbi lae vett, pööning on pidevalt märg või räästas on terve talve täis jääpurikaid, on asi juba päris halb. Esimesel kahel juhul ei pea katus vett ning viimase puhul pääseb toasoe läbi katuse, sulatab sealset lund ning tekitab jääpurikaid. Küttehinnad on aga päris krõbedad ning kes tahaks õhku kütta? Nüüd tuleks ruttu kutsuda spetsialist, kes hindaks kahjuks ning pakuks välja katuse renoveerimise projekti. Hoone soojapidavuse ning enda rahakoti mõttes on kõige mõttekam lasta katuse-, fassaadi-, avatäitetööd teha korraga.

Millest alustada? 

Esimene viga, mida inimesed koduremondiga teevad, on selle pidev edasilükkamine. Planeerimisega alustatakse võimalikult hilja, aga siis jääb sellele vähe aega ja tekivad pinged. See tekitab järgmise mure: leida remonttöödeks hea oma ala spetsialist, kes süveneb probleemidesse, likvideerib kõik vead ning annab oma tehtud töödele garantii.

Seega soovitame esmalt lasta kindlaks teha vajaminevate tööde ulatus. Kõige parem on tellida töödele korralik projekt, kus on kirjas nii tööd, materjalid kui ka raja- ja ajakulu. Kui plaanite maja katuse juures muudatusi nagu värvi või kalde muutmine või katuseakende rajamise, tuleb kindlasti saada selleks omavalitsusest kooskõlastus! Tervet katust vahetades võib keskmise eramaja puhul arvestada umbes kuuga. Seejuures on katusevahetust hea teha ka talvel, kui on vähem sademeid ning tänu külmunud maapinnale ja lumekihile rikutavad töömehed vähem ümber maja rajatud peenraid. 

Usaldusväärse teenusepakkuja leidmiseks lisage hange Holt.ee keskkonda. Nii saate kindlasti mitmeid erinevaid pakkumisi ning Teil on võimalik valida neist sobivaim!

PS. Holt.ee kaudu on võimalik hankida ka vajalikud materjalid.