Rekonstrueerimise hea tulemuse kindlustab omanikujärelevalve

05.03.2021

Korterelamu rekonstrueerimine, olgu tegemist katuse, fassaadi, tehnosüsteemide või koridoride remondiga, tähendab väljaminekut iga korteriomaniku jaoks. Selleks, et valminud hoone sisekliima ja energiatõhuses paraneks, remonti vajavad asjad korda saaks ning korterite väärtust tõesti tõuseks, peab palkama omanikujärelevalve. 

Kuna omanikujärelevalve on kehtestatud ehitusseadustikuga, on selle teenuse kasutamine kohustuslik lähtudes lepingust, ehitusseadustikust ning majandus- ja taristuministri 02.07.2015 määrusest nr 80 „Omanikujärelevalve tegemise kord“. (link: https://www.riigiteataja.ee/akt/103072015027)  Omanikujärelevalve eesmärk on tagada ehitustööde kulgemine vastavalt projektile, ehituslike normide järgimine ning nõuetekohase ehituskvaliteedi tagamine.

Tõhusaim on omanikujärelevalvet korterelamu rekonstrueerimisele kaasata täisteenusena – alates tööde tegemiseks vajalike hinnangute tegemisest, hangete korraldamisest, materjalide valikust ja lepingute sõlmimisest kuni garantiitingimuste üle arutamise ning lõpliku dokumentatsiooni üleandmiseni. Nii saab olla kindel, et kõik tööd saavad tehtud korrektselt, ehitaja kasutab õigeid materjale ja jälgib paigaldamise normatiive, sest omanikujärelevalve on justkui tõlgiks ühistu ja ehitaja vahel. Omanikujärelevalveta võib aga juhtuda, et ehitaja rõhub soodsale hinnale, huvitumata lõpptulemuse püsivusest, samas kui kortermaja omanikud soovivad kvaliteeti ja parimaid lahendusi. 


Omanikujärelevalve tagab, et tööprotsess kulgeb kiiresti ning ühistu juhatuse ja elanike jaoks võimalikult mugavalt. Lisaks kaasneb rahaline kokkuhoid, sest ehitusvigade hilisem kõrvaldamine ja parandamine kipub minema kallimaks kui järelevalveteenus. Samuti on ühistul kindlus, et neil on olemas täpne aruandlus investeeringute ja tööprotsesside kohta, sest iga vastuvõetud töö on kaetud aktiga. 


KredEx nõuab ka tehnilise konsultandi kaasamist

Kui renoveerimislaenu saamist toetab KredEx, tuleb leping sõlmida ka tehnilise konsultandiga, kes nõustab ühistut projekteerimis- ja ehitustööde eelarvete koostamisel, hangete läbiviimisel, ajagraafikute koostamisel ja teiste ettenähtud protsesside läbiviimisel. Konsultandi põhiülesanne on nõustada ühistut tehnilistes küsimustes enne rekonstrueerimise algust, kuid miks mitte ka hilisemates protsessides. Tehniliste konsultantide nimekiri ja nõuded on leitavad KredExi kodulehelt. (link: https://kredex.ee/et/teenused/elamistingimuste-parandamiseks/rekonstrueerimistoetus-2020)

Tehniline konsultant ja omanikujärelevalve peavad pakkuma sõltumatut teenust, esindades tellija huve. Nad on hoolikad järgima ehitustehnilisi nõudeid, pakuvad efektiivsemaid lahendusi, on nõudlikud ehitajate, projekteerijate ja teiste protsessi puutuavate osapoolte suhtes. Ekspertide kaasamise tulemusena saavad ühistu juhatus ja kortermaja elanikud olla veendunud, et kogu ehitusprotsess ja selle kulud on kontrolli all ning hoone saab kindlasti kõik vajalikud load.