Ristkihtpuidust hoone on eriti keskkonnasäästlik ja suurte võimalustega

10.11.2021

Unikaalse tehnoloogia abil valmistatud ristkihtpuit (ehk CLT, inglise keeles Cross Laminated Timber) on toodetud taastuvast loodusressursist ning on sama tugev kui betoon. Materjali tugevus ja stabiilsus annab võimaluse rakendada ehitamises lennukamat disaini ning samas parendab sellest materjalist valminud naturaalse, tervisliku ja allergiavaba kodu sisekliima inimeste elukvaliteeti. 

Ristkihtpuidul tulekindlus ja soojusisolatsioon on kõrged, mis tagab vaatamata meie põhjamaisele kliimale ootamatult väikeseid kulusid küttele. Ristkihtpuidu puhul on kogu ehitusprotsessi ökoloogiline jalajälg väga väike, sest taastuva ehitusmaterjalina on ristkihtpuit suurepärane süsiniku ladustaja. Hoonete ehitusprotsess on tänu kuivas tehases valminud moodulitele väga kiire, puhas ja müravaba.

Ristkihtpuitu kasutatakse nii välis- ja siseseinte, vahelagede kui ka katuslaepaneelidena. Materjali kihid on sõrmjätkatud materjalist ning omavahel vaheldumisi risti kokku liimitud, mille tulemusel tagatakse suur koormustaluvus kahes suunas. Kihtide arv on alati paaritu, olles näiteks 3, 5 või 7 kihti. Ristuvad kihid annavad puitplaadile suurepärase stabiilsuse ka niiskuse muutuste korral. Samas on ristkihtpuit kaalult terasest 16 korda ja betoonist viis korda kergem.

Keskkonnasäästlikul materjalil sisuliselt puuduvad arhitektuurilised piirangud, mille tõttu kasutatakse seda aina rohkem eramute, korterelamute, aga ka tööstushoonete, sildade ning ärihoonete ehitusel.