Torustiku õigeaegne rekonstrueerimine ennetab remondiks kuluvaid väljaminekuid

01.11.2021

Väga paljude meie korterelamute ning ühiskondlike hoonete kanalisatsiooni- ja sademeveetorustikud on  maa sees olnud enam kui mitukümmend aastat, olles selle aja jooksul „näinud” palju torudesse sattuvaid jäätmeid ning kodukeemiat. See tähendab, et torustiku seisukorda oleks aeg-ajalt mõistlik spetsialistidel kontrollida, et mitte seista ühel hetkel silmitsi tõsiasjaga, et kogu torustik vajab väljavahetamist. 

Olukorra hindamiseks tuleks lasta teha vastavad uuringud, mis näitavad torustike seisukorda ning remondivajadust. Diagnostika torude seisukorra määramiseks toimub läbi kaamerate ja filmimise, mis annab kõige parema pildi sellest, mis toimub teie torustikes.

Kui osad ummistused saab korda survepesuriga, siis mõrad ja augud torustikus ei ole nii lihtsalt remonditavad ning nõuavad uuendamist. Tavapäraselt tähendab torustiku väljavahetus maapinna lahtikaevamist ning seinte, põranda ja lagede lõhkumist, sest torud paiknevad enamasti maa sees ning seintes ja vahelagedes.

Siiski on täna olemas alternatiiv – vaikude abil kivistuv materjal, mis võimaldab ehitada vanade torude sisse uue torustiku. Seega võimaldab tänapäevane horisontaal- ja vertikaaltorusid vahetada seinu, lagesid ja põrandat lahti võtmata. Tegemist on kiire ja nii-öelda puhta meetodiga, mis päästab torudevahetamise järgsest remondist. Lühidalt selgitades immutatakse painduv tekstiilvooderdus vaikudega ja paigaldatakse surveõhku kasutades uuendatavasse torulõiku. Immutatud sukk kivistub, moodustades vana toru sisse täiesti uue veetiheda toru.


Kusjuures on hooneid, kus selline meetod ongi ainsaks võimaluseks torustikke rekonstrueerida, näiteks juhul, kui torud on valatud põranda sisse betooni.

Igatahes tasub olla teadlik, et kõige enam teevad torustikele halba korrudeerumine, niiskus, kemikaalid ja nõudepesujäägid. Seoses sellega oleks torude tervisele kasulik, kui neid regulaarselt kord 3-5 aasta jooksul puhastada ning vajadusel vaiguga remontida.