Trend: aknad muutuvad aina suuremaks ja avaramaks

28.10.2021

Kui ühelt poolt on aknatootjate poolt märgata turul jätkuvalt vastupidavate ja jätkusuutlike puit-alumiiniumtoodete tõusutrendi, siis teisalt pannakse aina enam rõhku akende suurusele. Inimesed soovivad saada tuppa rohkem avarust ja valgust.

Samal ajal pööratakse muidugi tähelepanu aina rohkem ka U-väärtustele ehk soojajuhtivusarvule, sest energiahinnad kerkivad ning energiatõhususe tähtsus kerkib iga aastaga. See kõik kokku seab aknatootjad väljakutse ette: suurem U-väärtus eeldab paksemat toormaterjali ning liites sellele mõõdult suuremad raamid, tõstab see avatäidete kaalu ning seab transpordile ja paigaldamisele omad piirid. Aga meie aknatootjad on tublid ning saanud väljakutsega suurepäraselt hakkama!

Miks on puit-alumiiniumaknad hea valik?

Puit on looduslik materjal, mida on kasutatud majaehitusel sajandeid. Puidust aknad, uksed, siseviimistlus ja mööbel tagavad hubase ja tervisliku sisekliima. Samas on alumiinium suurepärane materjal ning alumiiniumprofiiliga akna välisosa katmisel annab pikaajalise kaitse päikese UV-kiirguse, sademete ja temperatuurikõikumiste vastu. Samuti on alumiiniumpinda kerge puhastada ja üle värvida, kui selleks peaks vajadus või soov tekkima.

Alumiiniumprofiiliga on puit-alumiiniumakende puhul kaetud raami ja lengi alaosa, mille tõttu seest vaadates on aken identne hariliku puitaknaga. Samas on selline avatäide puitmaterjali kõrval oluliselt vastupidavam ilmastikuoludele, on hea soojus- ja müraisolatsiooniga ning sisuliselt hooldusvaba aastakümneteks.

Alumiinium on küll kaalult kerge, kuid tugev ja vastupidav metall ning selle omadused võimaldavad luua keerukaid ja erimõõtmelisi akna-, ukse- ja fassaadilahendusi. Puit-alumiiniumist akende avanemise saab lahendada samuti mitut moodi: pöörd-, kald-, pöörd-kald ja kald-liug meetodil.